Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Met de stromen mee Bovenregionale preventie en lokale versterking

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Aanbod van afval lijkt mij divers en laagfrequent te zijn. De IJssel is geen vuilnisbelt of plastic ocean, een paar kroonkurken bij een zeldzaam IJsselstrandje kunnen de overwogen indruk wekken dat toerisme een groot probleem is, en scheepvaart zal net zo goed een bron van vervuiling zijn.

Een verwijderbare, drijvende, veilige en zelfvoorzienende zeef kan een oplossing zijn, maar de kans is vrij groot dat dit meer biologisch materiaal dan afval vangt. Het zal relatief duur zijn om waterloopkundig optimale plaatsen te vinden, waarbij ook de onbekende bron van vervuiling een rol speelt.

Daarom toch een suggestie voor afvangen bij een bron. Alle vervoermodaliteiten kunnen het afval op voorspelbare plaatsen kwijt, behalve fietsers. Er is de zogeheten Blikvanger, van Concern voor Werk in Lelystad, maar die staan landelijk op de meest onverwachte en onhandige plaatsen. Dat krijg je van die wethouders die melden dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Dat klopt, maar dat ligt aan de plaatsing ervan. Bijvoorbeeld in een woonwijk, en dan ook nog tegen een rijrichting in.

Mijn suggestie tegen zwerfafval is daarom een bovenregionaal gecoördineerd beleid voor een voorziening zoals de Blikvanger. Langs en over de IJssel lopen meerdere snelwegen of andere hoofdroutes voor fietsers, waaronder de waarschijnlijk populairste binnenlandse meerdaagse fietsvakantie en andere LF-routes.

Plaats voorzieningen zoals de Blikvanger op meerdere voorspelbare, vaste plaatsen in de omgeving van de IJssel. Bij het binnenrijden van iedere grote plaats. Bij het uitrijden van iedere grote plaats. In de weinige kernen met dorpsvereniging of zo. Nabij plaatsen waar mensen echt stoppen, waar eventueel een zeldzame prullenbak in het buitengebied ook vervangen kan worden door een consequenter geplaatste oplossing. Voor bijvoorbeeld een wijkvereniging kan verzameld afval een inkomstenbronnetje worden. Verzameld in een voorziening met een vaste vergoeding per periode, of variabel als het verzameld is langs de rivier en herkenbaar is als zijnde aangespoeld of achtergelaten. Zo wordt het schoonhouden in de gemeenschap zelf verbonden met iets goeds, inkomsten. Met een plafond, om fraude te voorkomen.

Kortom: meer Blikvangers, op minder verrassende plekken. De doelgroep is niet alleen maar doorgaand fietsverkeer, maar alle vergelijkbare stromen zonder voorzieningen en die niet dichtbij genoeg wonen om de drankverpakking e.d. helemaal mee naar huis te willen nemen en die misschien net niet genoeg binding hebben met het gebied om het schoon achter te laten.

Ga maar eens na, er zijn weinig voorzieningen voor fietsers. Niet voor afval, maar ook een beetje stadsplattegrond kent geen mooi verbindinkje tussen fietspad en plattegrond. De Blikvanger is best een goed idee, maar dan moeten ze bovenregionaal geplaatst worden, op betere en voorspelbare plekken. Bijvoorbeeld langs de IJssel, waar bovengemiddeld veel toerfietsers komen en waar een afvalvoorziening normaal gemaakt kan worden. Laat de aanwezigheid van een preventieve afvalvoorziening maar een kwaliteit van het gebied worden, met kansen op inkomsten voor dorpsverenigingen en dergelijke. Blikvangers en fietsers mag u in deze als symbolen zien, het is niet zo dat toerfietsend Nederland verantwoordelijk is voor kroonkurken, scheepstouwen of Duits zwerfafval in de IJssel.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat wil jij bereiken?

  Minder zwerfafval, meer voorzieningen, goedkopere inzameling, op geschikte plaatsen verwijdering door lokaal "jutten". Het bovenregionaal normaler maken dat de IJssel en regio zeer gericht zijn op de omgeving, met beloningssysteempje.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe ga je dat doen?

  Consequenter geplaatste en meer voorzieningen zoals de Blikvanger, een goedkopere lediging door dorpsverenigingen en dergelijke voor het draagvlak en inkomsten voor deelnemers, en misschien een prestatiebeloninkje voor door henzelf gejut afval in de uiterwaarden en langs de oevers.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat heb je nodig?

  Regio-overstijgende eenheid van beleid, zodat een oplossing als de Blikvanger niet alsnog alleen maar in de gemeente X staat, en dan ook nog tegen de rijrichting in. Samenwerkingsverbanden met dorpsverenigingen en dergelijke. Symbolische voorzieningen, zoals Blikvangers. Duidelijk maken dat een kroonkurk of snoeppapiertje in de prullenbak iets oplevert voor het dorp, en dat daarom bijvoorbeeld een hondenuitlater weleens een stukje scheepstouw meeneemt van de uiterwaarden naar een voorziening.