Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

3B = Bewustwording, Beloning en Beschikbaarheid "B B B Bakkie doen? "

Initiatieven

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Om de omgeving schoon te krijgen en houden (!) gaat het om drie B’s: Beloning, Beschikbaarheid en Bewustwording.

BELONING DOOR GRATIS WIFI OF EEN KOPJE KOFFIE
Afval hoort in de afvalbak! Om mensen zover te krijgen is beloning misschien wel het meest belangrijk. Mensen en kinderen moeten een échte reden hebben om ook daadwerkelijk hun afval, en het liefst ook al het zwerfafval dat ze tegenkomen, in de prullenbak te gooien. Daarom gaan we een “slimme prullenbak” ontwikkelen die mensen in staat stelt iets te krijgen of winnen als ze er iets in gooien. We maken twee verschillende types:

 • Een “gratis Wi-Fi” bak: geeft recht op 15 minuten gratis Wi-Fi nadat je er afval in hebt gegooid. Ideaal voor op de stranden waar veel jongeren komen.

 • Een “kortingsbonnen” bak: geeft recht op bijv. een gratis kopje koffie of ijsje bij de horecaondernemer op de hoek.

Hieronder kun je de tekeningen downloaden die laten zien hoe de bakken werken.

We willen deze zomer starten met een pilot om te kijken of de bakken werken en aanslaan. We zijn nu aan het kijken of er samenwerking mogelijk is met bijvoorbeeld onderwijsinstellingen voor de ontwikkeling van de techniek, lokale ondernemers voor de “adoptie” en sponsoring van bakken en internet providers voor de Wi-Fi.

VAN GERECYCLED MATERIAAL EN OP ZONNE-ENERGIE
We vinden het belangrijk dat de bakken zoveel mogelijk gemaakt zijn van gerecyclede materialen en dat ze door zonnepanelen worden voorzien van stroom. Natuurlijk kunnen ze nog verder verfijnd worden door een ingebouwde zelfcompacter die het afval goed aangedrukt en dat er een signaal wordt uitgestuurd wanneer de bak bijna vol zit. Want overvolle prullenbakken schrikken mensen af en leiden er vaak toe dat afval ernaast op de grond belandt en wegwaait.

BESCHIKBAARHEID EN EEN SPECIALE APP DIE WEET WAAR ALLE PRULLENBAKKEN STAAN
Mensen willen niet te lang met hun afval rondlopen. De beschikbaarheid van voldoende prullenbakken is daarom een must. Maar dat is niet alles. Als mensen even geen prullenbak om zich heen zien dan geven ze vaak al snel de moed op. Daarom gaan we een speciale applicatie maken die precies weet waar alle prullenbakken staan. Daarmee kun je eenvoudig zien hoe ver het nog lopen is naar de dichtstbijzijnde bak. Ook willen we proberen prullenbakken op te laten nemen in bestaande navigatie apps, zoals Google Maps of TomTom.

BEWUSTWORDING OVER DE GEVAREN VAN ZWERFVUIL, MAAR OOK OVER WAT JE ER MEE KAN
Vaak zijn mensen zich niet bewust van de gevolgen van zwerfafval. Bijvoorbeeld dat dit via sloten in de zee belandt en uiteindelijk via de vis die we eten weer op ons bord terechtkomt. Maar zwerfvuil biedt ook kansen. Veel picknick tafels zijn tegenwoordig gemaakt van gerecycled plastic. Hoeveel mensen weten dit? Daarom willen we het bewustzijn van mensen vergroten door:

 • Informatiepanelen op bijv. parkeerplaatsen van recreatieplekken over de gevolgen van zwerfvuil, bijvoorbeeld “volg de reis van een plastic flesje”.

 • Informatiepanelen bij picknickplaatsen over recycling van afval en wat er allemaal van gemaakt wordt.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Innovatie en technologie

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat wil de bereiken?

  We willen in de zomer van 2018 starten met een pilot om te kijken of de bakken werken en aanslaan. We beginnen met de gratis Wi-Fi bak, maar bij voldoende animo van lokale ondernemers kunnen we ook al aan de slag met de “kortingsbonnen” bak. Ook willen we proberen de speciale app dan te lanceren waarmee mensen precies kunnen zien waar een prullenbak staat.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe ga je dat doen?

  Voor het starten van de pilot zijn we nu aan het kijken of er samenwerking mogelijk is met: 1) Hogescholen en/of universiteiten die ons kunnen helpen met de ontwikkeling van de techniek achter de bak. Zoals studenten technische informatica of elektrotechniek. Zo moet de bak bijv. voorzien zijn van een sensor die detecteert wanneer er iets in gegooid wordt en een beeldschermpje hebben waarop dan een code verschijnt. 2) Applicatie bouwers die ons kunnen helpen met de ontwikkeling van de “prullenbakken app” en de software die nodig is voor de “kortingsbonnen” bak. 3) Lokale ondernemers voor de “adoptie” en sponsoring van de bakken. De “kortingsbonnen” bakken lenen zich uitstekend als reclamezuil en zullen de naamsbekendheid en omzet van de ondernemers ten goede komen. 4) Internet provider(s) voor de Wi-Fi bakken. Welke “groene” provider wil zich verbinden aan dit initiatief en meehelpen de wereld een beetje schoner te maken?

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat heb je nodig?

  Voor de pilot zijn we op zoek naar mensen die ons kunnen helpen bij de ontwikkeling van de techniek achter bakken, de benodigde Wi-Fi en de ondersteunende software. Ook zoeken we sponsoren, die mee willen helpen met de financiering van het project. Bijvoorbeeld door een bak te “adopteren” in ruil voor reclame op de bak. Wie wil ons helpen: Internet providers? Provincies/gemeentes? (Lokale) ondernemers? Overige partijen?