Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Aluminium zeef tegen plastic. Zeef tegen plastic

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Ons (Thijs, 13 jaar en Joost, 8 jaar) idee is om aan de oevers van de IJssel plastic zeven achter elkaar te plaatsen (zie foto). Deze zeven hebben verschillende maten om grof en fijn plastic op te kunnen vangen. Wij plaatsen deze zeven bij de stromingen van de IJssel (zie foto). De zeven staan aan beide zijdes van de oever. De zeef heeft een rechthoekige vorm en steekt een beetje boven het water uit, daardoor kan die ook het afval aan het oppervlakte van het water opvangen. De ruimte tussen de zeven bedraagt ±100 cm.
De vissen die in de zeef terecht zijn gekomen kunnen aan de zijkant en onderkant weer wegzwemmen.
De zeven zijn gemaakt van aluminium, omdat dat licht is, niet kan roesten en goedkoper is dat roestvrijstaal.
De aluminium zeven blijven drijven met behulp van boeien, omdat de zeef dan bij hoog en laag water zijn werk kan blijven doen. Ook hebben wij gekozen om een boei te gebruiken, omdat schepen er anders tegenaan varen, en botsen, maar met behulp van de boeien kan de schipper of kapitein zien waar die zeven liggen. Aan de onderkant is die verbonden met de bodem van de IJssel zodat die niet wegdrijft.
Het legen van de zeven gaat met behulp van een grondstoffenboot. In de zeef zit een sensor die aangeeft wanneer die vol zit. Die sensor stuurt een signaal door naar de grondstoffenverzamelaar van die regio en die komt met een grondstoffenboot de zeven legen. Bovenop de zeef zit een gat (het leeggat). De boot ligt stil naast de zeef en zet een slang op de zeef. De slang zuigt dan al het afval op en de zeef is geleegd.
De zeven plaatsen wij stroomafwaarts bij de grote steden langs de IJssel (Arnhem, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen), omdat bij de grote steden het meeste afval in het water komt.
Eventueel hebben wij ook nog een duurzame optie om een dynamo bij de zeef te plaatsen om energie op te wekken.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat wil jij bereiken?

  Ons doel is om met onze zeef het plastic dat in de rivieren zit tegen te houden voordat het in zee komt, omdat er anders honderden zeedieren sterven. Die zeedieren eten wij ook op en dat is slecht.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe ga je dat doen?

  Door tests te doen met ons plan om te kijken of ons idee ook echt werk. En als het werkt het idee ook echt uit te voeren.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat heb je nodig?

  Geld om ons idee te maken en geld om ons idee te testen.

Commentaar lijst

Thijs en Joost 27-09-2017 7:49

Plaats de zeven bij de plaatsen: Arnhem, Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen.