Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Hoe staat het met de plannen van winnares Anneke Kosse?

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Door vakanties in Canada werd Anneke zo bewust van het wereldwijde milieuprobleem dat ze actie heeft ondernomen; “We hebben gletsjers gezien die zo ontzettend ver waren gesmolten en dat de zee praktisch leeg was. Ik plaats van klagen en boos worden, wilde ik wat doen.”

“Zwerfvuil is een grenzeloos probleem"

Even terug naar een paar maanden geleden. Anneke Kosse is met haar idee ‘B B B Bakkie doen?’ verkozen tot winnares van de ideeënwedstrijd Schone IJsseloevers. Inwoners uit provincie Overijssel en Gelderland mochten hun oplossingen inzenden om de wateren schoon te maken -en te houden- van zwerfvuil. Zwerfvuil is een groot probleem, want uiteindelijk raakt het zwerfvuil uit je blikveld doordat het bijvoorbeeld in de zee terechtkomt. Met alle nare gevolgen van dien.. “Zwerfvuil is een grenzeloos probleem,” aldus de bevlogen Anneke.

‘B B B Bakkie doen?’

Een prullenbak die je beloont met een kwartier gratis WiFi of een bak koffie, dat is in grote lijnen het idee van Anneke. Door haar 3 B’s (Bewustwording, Beschikbaarheid en Beloning) in te zetten hoopt ze op veel commitment van mensen om hun afval in de prullenbak te gooien. De handige app BinThere lokaliseert de prullenbakken zodat je ze makkelijk kan vinden onderweg om te gebruiken.

SmartBin

Hoe werkt het? Wanneer je iets in de slimme prullenbak gooit, verschijnt er op de bak een QR-code die je kunt scannen, zo krijg je toegang tot je beloning. Je kan je voorstellen dat hier ook een flink staaltje techniek bij komt kijken: er moet een sensor in de bak komen die registreert dat er wat in de bak is gegooid en die vervolgens een signaaltje stuurt naar QR-code en naar de WiFi. Maar zonder provider is er geen WiFi mogelijk (als je nog een groene provider weet, kom maar op). Om WiFi uit te kunnen zenden heeft de SmartBin stroom nodig. Hier is ook al over nagedacht: door een zonnepaneeltje op de bak te zetten wordt deze voorzien van duurzame energie. Kortom, er komt genoeg bij kijken om dit te realiseren.

Ze heeft duidelijk nagedacht over het bedienen van meerdere doelgroepen. De jeugd zal meer te porren zijn voor gratis wifi en de ouderen voor een gratis kop koffie of een ijsje.

Op korte termijn wil Anneke kijken of er een samenwerking mogelijk is met bijvoorbeeld het Deventer Stadsstrand en onderwijsinstellingen. Ze start in juni met een pilot om te kijken of het werkt en aanslaat.

19/12/2017Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen

Start aangesloten beweging

Plaats idee Evenement